Razlike izmedju Direct-LED i Edge-LED tehnologija


Moderni televizori u velikoj meri koriste LED pozadinsko osvetljenje kako bi pružili kvalitetnu sliku. LED televizori su napravili pravu revoluciju na tržištu TV elektronike. Novo osvetljenje je značajno poboljšalo kvalitet boja i osvetljenost slike. LED diode emituju intenzivnu ujednačenu svetlost, imaju dug vek trajanja i veoma su ekološki prihvatljive (ne sadrže živu i druge štetne materije). Trenutno, svi glavni proizvođači televizora koriste jedno od dva LED pozadinskog osvetljenja: DirectLED ili EdgeLED.

LED televizori su nekada napravili pravu revoluciju na tržištu TV elektronike. Novo osvetljenje je značajno poboljšalo kvalitet boja i osvetljenost slike.
LED diode emituju intenzivnu ujednačenu svetlost, imaju dug vek trajanja i veoma su ekološki prihvatljive (ne sadrže živu i druge štetne materije). Trenutno, svi glavni proizvođači televizora koriste jedno od dva LED pozadinskog osvetljenja: DirectLED ili EdgeLED.

DirectLED ili EdgeLED se međusobno razlikuju po broju i geometrijskom rasporedu LED dioda. U zavisnosti od toga gde se LED diode nalaze, menjaju se i karakteristike matrice.


 

EdgeLED pozadinsko osvetljenje

U slučaju korišćenja ovog pozadinskog osvetljenja, sve LED diode se nalaze na bočnim stranama ekrana. Ponekad se naziva LED bočno svetlo.

Glavna prednost korišćenja EdgeLED pozadinskog osvetljenja je mogućnost izrade ultra tankih televizora. Danas postoji jasan trend povećanja popularnosti ultra tankih televizora, zbog čega se EdgeLED-ovi koriste prilično često. Raspored LED dioda sa strane takođe omogućava visoku energetsku efikasnost.

Modeli televizora sa bočnim osvetljenjem koštaju malo više i to zbog činjenice da televizori sa EdgeLED pozadinskim osvetljenjem koriste posebnu reflektujuću površinu čiji je zadatak da distribuira pozadinsko osvetljenje što je moguće ravnomernije i izbegne fluktuacije u osvetljenosti.

Među nedostacima takvog pozadinskog osvetljenja je prisustvo svetlosti na ivicama ekrana. Ako na TV-u pustite snežni pejzaž, sneg u blizini ivica ekrana će biti svetliji nego u sredini. Čak i u mračnim scenama, efekat odsjaja se može jasno videti. To je zbog činjenice da se sve LED diode nalaze duž perimetra ekrana i logično je da je maksimalna osvetljenost blizu ivica ekrana. Različiti televizori imaju različite manifestacije odsjaja, tako da verovatno možete pronaći model sa minimalnim osvetljenjem slike. Ako televizor ima funkciju lokalnog zatamnjivanja, onda je problem sa blicima praktično sveden na nulu.


 

DirectLED pozadinsko osvetljenje

Ovaj tip podrazumeva postavljanje LED dioda po celoj površini iza matrice. U ovom slučaju, tehnologija lokalnog zatamnjivanja je veoma efikasna, kada procesor kontroliše nivo osvetljenosti pojedinih grupa LED dioda i na ekranu mogu prigušiti osvetljenost u zavisnosti od scene na ekranu.

Ovo poboljšava nivo kontrasta i takođe postiže dobru uniformnost pozadinskog osvetljenja. 

Dakle, ako debljina uređaja ne igra nikakvu ulogu za vas, a osim toga, ne nameravate da koristite TV kao monitor za kompjuterske igrice, onda je u ovom slučaju tehnologija direktnog pozadinskog osvetljenja sasvim prikladna. Ako ste ljubitelj izuzetno tankih uređaja, onda je u ovom slučaju EdgeLED tehnologija optimalan izbor.

Najbolje je uporediti rad svakog pozadinskog osvetljenja u prodavnici kako biste sami odlučili koja opcija je prihvatljivija. Po mišljenju korisnika LED LCD televizora, ipak je izbor pozadinskog osvetljenja u velikoj meri stvar individualnog ukusa.

 

 

 

Najbolji odnos kvaliteta i cene

Dostava kurirskim službama

Garancija 12 meseci

Više od decenije sa Vama